Det er ikke altid, at stemmen passer til ejermanden. Jeg havde en høj, flot iværksætter i et forløb med stemmetræning. Man skulle tro, at han med sin varme personlighed og store statur ville have en dyb, varm og “stor” stemme – men det havde han ikke.

Hans stemme var derimod lille, klangfattig og nasal. Det vil sige, at det lød, som om han holdt sig for næsen, når han talte. Det var han naturligvis rigtig ked af.

Et kæbebrud gav nasalitet

En del af hans nasalitet (næselyd) var kommet efter et kæbebrud, som havde ændret på hans anatomi. Den fysiske skade er der ikke så meget at gøre ved, men man kan ofte komme omkring det med en god teknik. Og stemmen kunne godt få mere “krop” og fylde via åndedrætsøvelser og en bedre kropsholdning.

Kærlige drillerier kan gøre skade

En nær person i hans liv havde ikke undladt at påpege den lille, nasale stemme. Selvom det var kærligt ment, så gjorde det skade indeni. Han afholdt sig fra at tage ordet til fester og i andre større forsamlinger. Og det var en skam, at han holdt sig tilbage, for han havde så meget at byde på.

At acceptere sin stemme og finde sig selv

Stemmetræningsforløbet gik fra at være et “lav min stemme om, tak”-forløb til at blive en personlig udviklingsproces. Han lærte at acceptere sin egen lyd. Og han besluttede sig for, at intet (og ingen) skulle holde ham tilbage mere.

Han tog nu ordet hver gang, han havde lyst til det. Nogle gange var det den lille og nasale stemme, der kom frem, men huskede han at justere kropsholdingen og at trække vejret rigtigt, jamen så var det en varm, stor – og en lille smule nasal – stemme, der kom frem.

Han havde fundet sig selv og sin stemme igen.